Beurscrash? Ik volg de tips van Warren Buffett en koop aandelen

Nadat we de FTSE 100 in juni terug hadden zien stijgen naar bijna 6.500, hebben we sindsdien een slow-motion-daling gezien die de blue-chip-index gevaarlijk dichtbij 5.500 heeft gebracht. Staan we op het punt een tweede beurscrash te zien?

 

Ik weet het niet echt. Maar ik maak me niet al te veel zorgen. Ik ben zelfs van plan het voorbeeld te volgen van de legendarische Amerikaanse investeerder Warren Buffett. Ik verkoop niet en ik zal mijn koopinspanningen opvoeren als de prijzen blijven dalen. Kopen aandelen goedkoop op de markt.

 

 

Ik verkoop niet

Buffett zei ooit dat “wanneer we delen van uitstekende bedrijven met uitstekend management bezitten, onze favoriete periode van bezit voor altijd is”. Dat is mijn doel. Ik wil alleen aandelen verkopen als ik niet langer geloof dat de bedrijven in de toekomst goede vooruitgang zullen boeken.

 

Omdat mijn investeringstijd vrijwel onbeperkt is, hoef ik me vandaag geen zorgen te maken over aandelenkoersen. Waar ik me wel zorgen over moet maken, is of de bedrijven waarin ik heb geïnvesteerd goed kunnen herstellen. Buffett heeft hier ook een citaat voor: “het belangrijkste wat je moet doen als je merkt dat je in een gat zit, is stoppen met graven”. Aandeel amazon is beperkt.

 

Om deze reden heb ik dit jaar een aantal aandelen verkocht. Deze zijn strikt beperkt tot bedrijven waar ik me zorgen maak over hun financiële gezondheid en groeivooruitzichten.

 

Waarom ik aandelen koop in de beurscrash

Buffett zei ooit dat “de beste kans om kapitaal in te zetten is als de zaken achteruit gaan”. Ik heb de afgelopen maanden iets gekocht en naarmate de aandelenkoersen dalen, ben ik van plan meer aankopen te doen.

 

Hoewel de pandemie van het coronavirus en de waarschijnlijke recessie het momenteel moeilijk maken, leert de geschiedenis me dat deze situatie niet voor altijd hetzelfde zal blijven. Op een gegeven moment zal de economie weer groeien, zullen mensen weer gaan reizen en zullen de olieprijzen (waarschijnlijk) stijgen.

 

Ik weet zeker dat dit uiteindelijk zal gebeuren. Als dat het geval is, zullen beleggers de beurscrash plotseling vergeten en weer aandelen gaan kopen. Voor die tijd wil ik zeker weten dat ik volledig ben geïnvesteerd in goede bedrijven die ik tegen lage prijzen heb gekocht. Dit zou me moeten helpen om de komende jaren marktconforme opbrengsten uit mijn investeringen te genereren.

 

Het is tegenwoordig gemakkelijker om slechte bedrijven te herkennen

Ik heb nog een Buffett-citaat voor je: “Pas als het tij gaat, ontdek je wie er naakt heeft gezwommen”.

 

Wat deze kleurrijke quote betekent, is dat het in goede tijden veel gemakkelijker is voor bedrijven om hun zwakheden te verhullen en hun winsten (en aandelenkoersen) hoog te houden. In moeilijke tijden is het veel moeilijker om eventuele problemen te verbergen.

 

Ik heb zeker het gevoel dat het gemakkelijker is om goede bedrijven te vinden tegen redelijke prijzen dan een jaar geleden. Dit zijn de aandelen die ik nu probeer te kopen.

 

Wat koop ik in de beurscrash?

Ik sluit dit stuk af met een laatste Buffett-quote. “Investeer nooit in een bedrijf dat u niet begrijpt”.

 

Om deze reden ben ik weggebleven van de drukte om in kleine farmaceutische aandelen te investeren. Ik heb geen idee wat succesvol zal zijn en welke spoorloos zal verdwijnen.

 

In plaats daarvan blijf ik bij sectoren waar ik denk dat ik enig begrip heb. Voorbeelden van de gebieden waar ik heb gekocht, zijn onder meer defensieve consumentenaandelen, energie, financiële dienstverlening en technologie. Ik hoop alleen dat de aandelenkoersen niet beginnen te stijgen voordat ik klaar ben met kopen!

 

De post beurscrash? Ik volg de tips van Warren Buffett en het kopen van aandelen verscheen voor het eerst in The Motley Fool UK.