Speed dating studie geeft real-world inzicht in wat mannen en vrouwen het meest aantrekkelijk vinden

HomepageExclusiefSociale psychologie

 

Een nieuwe studie op basis van persoonlijke evaluaties van potentiële partners heeft enkele op evolutie gebaseerde theorieën over menselijke aantrekkingskracht bevestigd. De bevindingen zijn gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science.

 

“Als iemand die aantrekkingskracht bestudeert, was ik geschokt toen ik ontdekte dat bijna alles wat we wisten over de aantrekkelijkheid van het lichaam, was gebaseerd op studies met afbeeldingen op schermen of, erger nog, lijntekeningen die nauwelijks op echte mensen lijken”, zei studieauteur Morgan Sidari van de Universiteit van Queensland. e-matching review zijn positief.

 

https://www.youtube.com/embed/KYPWrXvWrqo

 

“Ik denk dat iedereen die online dating heeft meegemaakt het ermee eens is dat aantrekkingskracht op basis van een foto heel anders kan zijn dan aantrekkingskracht op persoon. Als je een illustratie van het probleem wilt, neem dan een foto van een persoon die je niet kent op een effen achtergrond en probeer hun lengte te raden – het is bijna onmogelijk. ”

 

“We weten dat lengte belangrijk is voor aantrekkelijkheid, dus het is een probleem om het niet goed te kunnen beoordelen in een onderzoek naar de aantrekkelijkheid van het lichaam. Dit maakte me erg sceptisch over dit onderzoeksgebied en ik raakte geïnteresseerd in het zelf nastreven ervan. ” date sites zijn populair.

 

In de studie van 539 eerstejaars psychologiestudenten werden hun lichaamsafmetingen gemeten voordat ze deelnamen aan speed-robin speed dates. De deelnemers kregen 3 minuten de tijd om te communiceren met een partner van een ander geslacht. De deelnemers beoordeelden vervolgens elkaars lichaam, gezicht, persoonlijkheid en algehele aantrekkelijkheid. De deelnemers merkten ook op of ze met de ander op een date zouden gaan.

 

De snelheidsdata resulteerden in 2.161 persoonlijke interacties, die de onderzoekers vervolgens statistisch analyseerden.

 

In overeenstemming met eerder onderzoek werden mannen met bredere schouders beoordeeld als aantrekkelijkere lichamen, terwijl vrouwen met kleinere tailles en lagere taille-heupverhoudingen werden beoordeeld als aantrekkelijkere lichamen. Langere mannen werden ook vaak als fysiek aantrekkelijker beoordeeld. Verrassend genoeg gold dit ook voor vrouwen.

 

Sidari en haar collega’s ontdekten ook dat vrouwen persoonlijkheid belangrijker vonden voor algemene aantrekkelijkheid dan mannen.

 

Maar de onderzoekers zagen een grote variatie in wat als aantrekkelijk werd beschouwd.

 

“Het belangrijkste dat we uit onze studie kunnen halen, is dat de relaties die we vonden zwak waren, wat suggereert dat deze lichaamskenmerken (bijv. Taille, heupen) de aantrekkelijkheid niet bepalen. Belangrijk is echter dat een eigenschap slechts een heel klein voordeel hoeft te geven om evolutie te beïnvloeden. Op deze manier kunnen de zwakke relaties die we in ons onderzoek zien ons aanwijzingen geven over hoe mannelijke en vrouwelijke lichaamsvormen kunnen zijn geëvolueerd, ”vertelde Sidari aan PsyPost.

 

“Hoewel we significante relaties vinden tussen deze lichaamsafmetingen en aantrekkelijkheid, is er nog steeds een enorme hoeveelheid variatie. Toen ik naar de hoogst gewaardeerde vrouwelijke lichamen in onze steekproef keek, varieerden ze enorm in verhouding tussen taille en heup, ook al is ons altijd verteld dat .70 ‘ideaal’ is. In werkelijkheid denk ik dat slechts één van de top 10 een verhouding van 0,70 had, en veel daarvan waren veel minder zandlopervormig. ”

 

De studie omvat – zoals bij alle onderzoeken – enkele beperkingen.

 

“Met een speeddate-onderzoek kunnen we niet echt ingaan op de vraag hoe belangrijk deze eigenschappen in de loop van de tijd zijn. We kunnen zeggen dat we weten dat deze metingen de eerste indruk van mensen beïnvloeden, maar niet dat het een blijvende invloed heeft op onze kans om met deze mensen te daten, ‘legde Sidari uit.

 

“Dit is iets dat moet worden aangepakt, maar het is buitengewoon moeilijk (en duur) om deze studies gedurende een lange cursus te doen, dus het kan even duren